Antero Ollila Aika on totuuden puolella

Kiinalla on vapaalippu kivihiilen käyttöön

  • Hiilidioksidipäästöt maittain
    Hiilidioksidipäästöt maittain

Pariisin ilmastosopimuksessa 195 maata hyväksyivät ilmastosopimuksen, jonka tavoitteena on hillitä ilmaston lämpenemistä vuoden 2020 jälkeen. Paikalla oli 150 maailman johtajaa mukaan lukien USA:n presidentti Barack Obama ja Kiinan presidentti Xi Jinping. Jotta sopimus saatiin aikaan, niin Kiinalle annettiin erivapauksia päästöjen pienentämisessä. Iso sanoo, pieni anoo.

Kuvassa 1 on esitetty muutamien maiden ja Kiinan CO2-päästöjä. Maailman CO2-päästöt ilmakehään ovat olleet kolmena viime vuotena tasolla 10 gigatoniin hiiltä vuodessa (GtC/v) eli 37 gigatonnia hiilidioksidia vuodessa (GtCO2/v). Kiina on lupaillut, että se saisi CO2-päästöt taittumaan vuoden 2030 paikkeilla. Nykyisen talouskasvun mukainen CO2 päästö olisi silloin luokkaa 16 GtCO2/v. Tämä määrä vastaisi n. 44 prosenttia nykyisestä koko maailman CO2-päästöistä.

Kuva 1 kertoo kaksi tosiasiaa maailmasta. Ihminen pystyy parantamaan maailmaa vain sen verran kuin hän pystyy parantamaan omaa käytöstään. Suuret luvut ratkaisevat kokonaisuuden. Vaikka EU ja Suomi lopettaisivat CO2-päästöt, se ei ratkaisi CO2-kysymystä maailmanlaajuisesti.

En ole huolestunut hiilidioksidin ilmaston lämmitysvaikutuksista, koska ne eivät ole sitä luokkaa kuin IPCC ilmoittaa. IPCC:n mukaan ilmaston lämpeneminen vuodesta 1880 alkaen johtui 97-prosenttisesti ihmisestä. Omien laskelmieni mukaan vuonna 2005 kasvihuonekaasujen osuus lämpötilannoususta 0,85 °C oli 42 % eli 0,34 °C. Tämä koostuu hiilidioksidin vaikutuksesta (0,26 °C) sekä metaanin ja typpioksiduulin vaikutuksesta (0,08 °C). Jos CO2 kasvaisi nykyvauhdilla eli 2,2 ppm vuodessa, niin kasvihuonekaasujen vaikutus lämpötilan nousuun vuonna 2050 olisi 0,56 °C. IPCC:n mallin mukainen vaikutus olisi 1,5 °C.

Kivihiilen käyttö energian tuotannossa pitäisi lopettaa sen ilmansaasteiden vaikutusten takia. Stuttgartin yliopiston tutkimuksen mukaan Euroopan 300 suurimman hiilivoimalan aiheuttamat ilmansaasteet johtavat vuosittain noin 22300 ennenaikaiseen kuolemaan. Guardianin mukaan suunnitelmissa on noin 50 uuden hiilivoimalan rakentaminen Eurooppaan. Nämä lisäisivät tutkimuksen mukaan ennenaikaisia kuolemia arviolta noin 2700 tapauksella vuodessa. Näitä voimaloita tarvitaan mm. siitä syystä, että tuulivoima ja aurinkovoima tarvitsevat suurin piirtein saman verran varavoimaa, koska aina ei tuule eikä aurinko paista. Tämän vuoksi tämä ns. vihreä energia on kaikkea muuta kuin vihreää, kun koko totuus käännetään esiin.

Esitän vielä yhden näkökulman tähän Kiinan kivihiilen käyttöön. Poliitikot ovat hyväksyneet globalisaation ja lähtevät siitä, että länsimaisten teollisuusvaltioiden on vain sopeuduttava maailman uuteen talousjärjestykseen. Ideologisesti hyväksyn markkinatalouden, mutta vain sillä ehdolla, että toimitaan samoilla säännöillä. Markkinatalous eroaa kapitalismista juuri siinä, että lainsäädännön avulla suojellaan mm. ympäristöä ja ihmisiä haitallisilta terveysvaikutuksilta. Kun yritys vie toimintansa Kiinaan, niin hän kiertää näitä määräyksiä eli pelaa eri säännöillä. Kiinalaiset tuotteet on tehty eri säännöillä kuin länsimaiset tuotteet.

Ilmastonmuutos ei ole ihmiskunnan kohtalon kysymys. Sen sijaan Kiinan maaperän ja vesistön saastuminen on vakava ongelma. Tässä muutama uutinen:

”Kiinan pohjavesistä 60 prosenttia on saastunut niin pahoin, ettei niitä voi käyttää suoraan juomavetenä, kertoo maan virallinen uutistoimisto Xinhua. Osaa pohjavesistä ei voi käyttää juomavetenä edes puhdistamisen jälkeen”.

”Kiinan maaperästä 16,1 prosenttia on saastunut, kertoo maan ympäristönsuojeluministeriö, joka on tehnyt asiasta laajan tutkimuksen vuosina 2005 - 2013. Kiinan viljelymaasta saastunutta on peräti 19,4 prosenttia.”

Jos Kiina ei halua pysäyttää tätä kehitystä, niin näkeekö tämä sukupolvi vielä kiinalaisten kansainvaelluksen, koska he ovat tehneet omasta maastaan elinkelvottoman?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Luonto ja ihmiskunta sen osana hakeutuu vääjäämättä kulloiseenkin tasapainotilaan. Väestö(kuluttajat) pienenee saasteiden takia, onko se nyt suuri katastrofi muille kuin talouskasvu-uskovaisille.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Kyllä, voi myös tuo blogistin kuvaama kiinalaisten invaasio muodostua ongelmaksi.

No mongolit kyllä osasivat taidon hakeutua uusille alueille, kävivät tuossa viime vuosituhannen alkupuolella jo Euroopan puolella? Levittivät kauhua ja sekasortoa taitavalla psykologisella sodankäynnillä. Kts. linkki! ”The Mongols used psychological warfaresuccessfully in many of their battles, especially in terms of spreading terror and fear to towns and cities. They often offered an opportunity for the enemy to surrender and pay tribute, instead of having their city ransacked and destroyed. They knew that sedentary populations were not free to flee danger as were nomad populations, and that the destruction of their cities was the worst loss a sedentary population could experience. When cities accepted the offer, they were spared, but were required to support the conquering Mongol army with manpower, supplies, and other services.
If the offer was refused, however, the Mongols would invade and destroy the city or town, but allow a few civilians to flee and spread terror by reporting their loss. These reports were an essential tool to incite fear in others. However, both sides often had a similar if differently motivated interest in overstating the enormity of the reported events: the Mongols' reputation would increase and the townspeople could use their reports of terror to raise an army. For that reason, specific data (e.g. casualty figures) given in contemporary sources needs to be evaluated carefully.” http://www.revolvy.com/main/index.php?s=Mongol%20m...

Käyttäjän Setarkos kuva
Sakari Vainikka

"Stuttgartin yliopiston tutkimuksen mukaan Euroopan 300 suurimman hiilivoimalan aiheuttamat ilmansaasteet johtavat vuosittain noin 22300 ennenaikaiseen kuolemaan."

Mikä on ennenaikainen kuolema? Kuinka ”ennenaikaisesti” siinä kuollaan? Puhutaanko tunneista, päivistä, viikoista vai vuosista. Kuinka paljon kauemmin ihmiset eläisivät, jos hiilen käyttö lopetettaisiin kokonaan? Olisiko silloin kuoliaaksi paleltuminen ennenaikainen kuolema?

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Joo, kun halutaan nyt vaan pelotella esim. ennenaikaisella kuolemalla, jotta hiilivarannot saataisiin jätettyä maan poveen, ei huomioida sitä kuinka samaan aikaan kuolee paleltumalla ihmisiä jossakin muualla, kun hiiltä ei saa polttaa.

Tutkimukset palvelevat tietyn kansanosan tarpeita, sensijaan, että huomioitaisiin kokonaisnäkemystä. Hiilen demonisointi on nyt suosiossa.

Hiilidioksidi pitää nyt palauttaa maaperää, josta se on päässyt karkuun? Kts. tämä tutkimus? ”Soils play an important role in the world’s carbon cycle by exchanging carbon with the atmosphere and hydrosphere. Soil carbon storage regulates our climate and provides the basis for ecosystem and agricultural productivity. Understanding the role of soils is vital to these essential ecosystem services.” https://eos.org/meeting-reports/advancing-soil-car...

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Kommentti kuvaan. Mitä vaikuttaa tuohon Yhdysvaltojen ja Euroopan laskevalta näyttävään käyrään taloustaantuma.

Kun kehitämme CO2-pihiä tai päästötöntä tekniikkaa, jos ei muusta, voinemme motivoitua siitä, että kiinalaiset sitten ostavat sitä meiltä käyttöönsä. Vielä on varmaan paljon tehtävissä kiinalaisten teknologian tehokkuuden parantamisessa. No, Kiinan oma tiede ja teknologia on myös nousemassa, mutta ovatko sen panostukset CO2-päästöjen vähentämiseen.

Muitakin haasteita on. Kävin Delhissä pari kk sitten ja siellä ihmiset heittävät kaiken jätteen kadulle. Valtavan paljon energiasisältöistä tavaraa, josta osa muovista huuhtoutuu mereen. Jos jätteen talteenotto olisi varaa organisoida, työvoimaa maasta löytyisi sitä tekemään.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Hyvä kommentti, itse olen tullut informoitua, että putkea pidennetään merelle, sensijaan, että alettaisiin puhdistamaan jätevesiä Kiinassa?

Jukka Laine

Kiinassa on ympäristöongelmat agendalla ja kansa vaatii päättäjiltä toimia. Eri asia on sitten mitä tapahtuu kun talouden ehdoilla mennään.

Palveluiden vienti Kiinaan ja Intiaan avaa isot markkinat. Kunhan saataisiin se kotimainen kierrätystalous vauhtiin. Mahdollisuuksia ja kysyntää on.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

"koska aina ei tuule eikä aurinko paista. Tämän vuoksi tämä ns. vihreä energia on kaikkea muuta kuin vihreää, kun koko totuus käännetään esiin"

Tätä tosiasiaa eivät Suomen poliitikot halua ymmärtää. Huijauksella otetaan rahat pois veronmaksajilta ilmastonmuutos verukkeella, esim. tuulivoimalla.

http://tuulivahinko.fi/

"Trump sanoi CNN:n haastattelussa, ettei usko ilmastonmuutokseen, eikä siihen, että se on niin akuutti ongelma kuin paavi esittää. Trumpin mukaan yhdysvaltalaisia yrityksiä ei saa liiaksi rasittaa rajoituksilla ilmastonmuutoksen nimissä.

- Sää tuppaa olemaan äärimmäistä ja sää vaihtelee. On myrskyjä ja sateita ja sitten on kauniita päiviä, Trump kuittasi. Hänen mukaansa esimerkiksi ydinaseiden uhka on ilmastonmuutosta suurempi uhka Yhdysvalloille."

http://www.kainuunsanomat.fi/kainuun-sanomat/ulkom...

Suomeen tuotiin väkisin maailman suurimmat tuulivoimalat ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, ja tästä töppäyksestä maksetaan vielä pitkä penni, terveys- ja ympäristöhaitoista kärsivät vielä seuraavatkin sukupolvet.

Suomessa vanhojen, pientenkin vesivoimalaitosten nykyaikaistaminen tuottaa varmasti sen minkä sen on laskettu tuottavan ilmoista riippumatta. Kts. esim:

"Voimalaitoksen käytön tehostamiseksi vanhan voimalaitoksen rinnalle rakennettiin vuosina 2012-2013 uusi koneistoyksikkö. Uuden yksikön rakennusvirtaama on noin 7,5 m³/s, putouskorkeus noin 3,5 m ja teho noin 220 kW. Uudella yksiköllä saatava energia on keskimäärin noin 1400 MWh vuodessa."
http://www.vesirakentaja.fi/html/voimalaitokset/ma...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Juomavesi tuntuukin olevan Kiinan ongelmista suurin, sillä paitsi että pohjavesi on saastunutta niin jo monta vuotta sitten uutisoitiin että varsinkin pohjoisessa Kiinassa pinta on laskenut ja paikoin ehtynytkin, pääsyynä viljelysmaiden kastelu.

Viljelysmaita Kiina onkin vuokrannut ainakin Afrikasta, E-Amerikasta, Ukrainasta ja viimeisimpien uutisten mukaan Venäjältäkin.

Kivihiilikaivokset ovat luku sinänsä, sekin uutinen että ihmisiä evakuoidaan asunnoistaan vanhojen sortumavaarassa olevien kaivosten päältä. Ja Kiinassa on myös vanhoja avolouhoksia, joilta maaseudun asukkaat käyvät hakemassa kivihiiltä lapioilla ja ämpäreillä, kuinkahan paljon.

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Totta, maaperän köyhtyminen ja tietyntyyppisen maaperän tarve olisi nyt tunnistettu, kutsutaanko sitä lössiksi, en tiedä. Eli maaperä, jossa on hiiltä, eli humusta olisi nyt peräänkuulutettu. Humuspitoinen maaperä pidättää vettä ja on kasvien kannalta tärkeää, koska se tuo ravinteet kasveille käyttökelpoiseen muotoon.

Kts. linkki, ”Loess, an unstratified, geologically recent deposit of silty or loamy material that is usually buff or yellowish brown in colour and is chiefly deposited by the wind. Loess is a sedimentary deposit composed largely of silt-size grains that are loosely cemented by calcium carbonate. It is usually homogeneous and highly porous and is traversed by vertical capillaries that permit the sediment to fracture and form vertical bluffs. The word loess, with connotations of origin by wind-deposited accumulation, is of German origin and means “loose.” It was first applied to Rhine River valley loess about 1821.” https://global.britannica.com/science/loess

Käyttäjän arojouni kuva
Jouni Aro

Riisin viljely on käynyt maaperän hiilivarannon päälle ehkä liian rajusti. Munchenin teknillisessä yliopistossa on tutkimustietoa hiilen sitomisesta maaperään, niinkuin on Helsingin yliopistossakin.

Tätä maaperän kykyä sitoa hiilidioksidia -aihetta ei ole vielä IPCC ottanut mukaan ilmastonmuutosta käsittelevissä selvityksissä.

http://www.tum.de/en/about-tum/news/press-releases...

Jukka Laine

Kiinasta tulisi tutkimusten mukaan maailman suurin öljyntuottaja vesisärötyksellä ja se vähentäisi kivihiilen käyttöä.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Vesis%C3%A4r%C3%B6tys

Se on kuitenkin lyhytaikainen ratkaisu ja hidastaa myös uusien energiamuotojen kehitystä kun energian hinta on alhaalla. Puhumattakaan laskusta joka syntyy ympäristötuhoista ja jopa ympäristökatastrofista ajan kanssa.

Vesisärötys vaatii jatkuvia investointeja ja tuotto on lyhytaikaista. Yhdysvallat pitää talouskasvua yllä halvalla energialla, mutta sijoittajille toiminta on ollut jopa tappiollista. Ei hyvältä näytä kehitys ympäristön näkökulmasta.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Miksi kiinalaiset panostaisivat shale oil'iin kun open pit kivihiilikaivoksiakin on pilvin pimein, ja sekä öljy että kivihiili ovat tulevaisuudessa poistettavien listalla.

Öljytuhoja on laajalti mm. Afrikassakin ja Venäjällä vuotaa vuosittain vanhoista putkista ympäristöön kahden Meksikonlahden öljyonnettomuuden verran.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Saksan Energiewenden aurinko- ja tuulisähkön tuotantoa on jo simuloitu v. 2023, kun oletetaan että kapasiteetti kasvaa suunnitellun mukaan. Tuloksissa tuotanto ja kulutus eivät kohtaa, tehoerot 10 GW kokoisia ( yksi ydinvoimala noin 1 GW). Millä mulla tämä kompensoidaan kuin fossiilisilla kaasulla ja hiilellä.

Tämä ei vihreitä häiritse, hehkutellaan hetkellisillä sattumasähkön tuotantoennäryksillä ja toivotaan että aika hoitaa ongelmat, aivan yhtä varmasti kuin Kreikka selviää veloistaan.

Sitten on vielä niitä jotka uskovat power to gas-tekniikan läpimurtoon. Voi olla mahdollista - tai sitten ei. Ko. tekniikassa on monimutkaisuutensa takia hyötysuhdehäviöitä joiden takia se ei välttämättä kaupallistu.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tästäkin huolimatta kotimme ovat täynnä made in china tuotteita...

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Tästäkin huolimatta kotimme ovat täynnä made in china tuotteita...

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Te olette kaikki väärässä. Jo vuonna 2013 Ville Niinistö ympäristöministerinä ollessaan lupasi, että sähkön varastointiongelma on ratkaistu.

Käyttäjän seppoviljakainen kuva
Seppo Viljakainen

Olenko tehnyt väärän havainnon, kun olen Ville-pojan kommentteja kuunnellessa huomaavinani, ettei Villen uusiutuvien litaniassa, jonka hän siis joka haastattelussa toistaa , esiinny enää tuulivoima : biot ja auringot kyllä, mutta tämä täydellinen , satoja miljardeja maksanut typeryys ja huijaus , tuulivoima, alkaa jo oksettaa vihreitäkin?

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eihän tuulivoimapuolue Keskustankaan Kanki puhu enää hiilidioksidista vaan ilmastopäästöistä. Mitähän nekin ovat? Maapallo on alkanut päästää ilmastoaan jonnekin.

http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/sahkoauton-os...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset