Antero Ollila Aika on totuuden puolella

Yhteistyö Kiinan ja Turkin kanssa käy, Venäjän kanssa ei

 

EU ja sen uskollinen seurailija Suomi ovat ajautuneet erikoiseen tilanteeseen suhteessa kolmeen itäiseen maahan. Turkkia on Olli Rehnin komissaarikautena suorastaan houkuteltu EU:n jäseneksi. Nyt Erdogan on mennyt yksinvaltiudessa jo ohitse Putinista. Silti Sipilä ja Orpo korostavat Hesarin mukaan yhteistyön jatkamista Turkin kanssa. Turkilla on myös jäätynyt konflikti Kyproksessa. En näe juurikaan eroa Erdoganin Turkin ja Putinin Venäjän välillä. Turkin kehityskulku menee vauhdilla yhä kauemmas demokratiasta.

Kiinan näyttää olevan länsimaiden mielestä ihan asiallinen yhteistyökumppani, jonka kanssa käydään merkittävää kauppaa ilman rajoitteita. Kiina on kuitenkin edelleen totalitaarinen valtio, vaikka siellä on otettu markkinatalous käyttöön. Ihmisoikeuksissa on pahoja puutteita. Kiina valloittaa Etelä-Kiinan merellä uusia alueita Spratly-saarten pinta-aloja lisäämällä ja vaatii koko aluetta itselleen. Tiettävästi siellä ei ole koskaan asunut kiinalaisia aikaisemmin, mutta nyt on.

Suomeen on Nato- ja EU-fanien joukossa syntynyt näkemys, että Venäjä pitäisi eristää. Perustelu? Se on rikkonut kansainvälistä oikeutta. Samalla perusteella myös Baltian maat rikkoivat kansainvälistä oikeutta irtaantumalla Neuvostoliitosta yksipuolisesti. Muutama laukauskin vaihdettiin.

Erikoisesti Suomen pitää olla hyvissä väleissä Venäjän kanssa, koska se on meidän naapuri. Nato-fanit haluavat kyseenalaistaa jokaisen yhteistyöyrityksen Venäjän kanssa, ikään kuin se olisi ruttotautinen. Katsokaapa peiliin. Miksi Suomi kannattaa hyvää yhteistyötä Turkin ja Kiinan kanssa, joissa on itse asiassa suurempia ongelmia kuin Venäjällä ajatellen ”kansainvälistä oikeutta”.

Kansalla näyttää olevan enemmän tilannetajua kuin politiikan ykkösketjulla. Vain noin 25 % kannattaa Natoon liittymistä. Eipä se näytä estävän puolustusministeri Niinistöä. Sopimuksia muiden valtioiden kanssa putkahtelee esiin. Pelkäänpä, että kaikista sopimuksista ei ole edes kerrottu julkisuuteen. Ulkoasianvaliokuntakin kuulee joistakin asioista median välityksellä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Jukka Laine

Yhdysvallat pyrkii eristämään myös Kiinaa Venäjän tavoin. Sotilaallisesti kasvattamalla painetta Kiinan ympärillä ja taloudellisesti mm. kauppasopimusten avulla.

G-20 järjestö on jakaantunut kahtia. Tämä näkyy maailmantaloudessakin, kun epäluottamus on rahoitusmarkkinoilla suurta kauppa-ja valuuttasodan keskellä. Isoja hankkeita on vaille rahoitusta.

Meillä keskustellaan vain Venäjästä geopoliittisen asemamme takia. Tilanne on lähes absurdi, kun olemme monin tavoin Venäjän menestyksessä kiinni. Ongelmana on laajemmin länsimaiden ikääntyminen ja talouskasvun eväiden väheneminen.

Tämä taistelu vallasta ei tule päättymään meille onnellisesti. Yhteistyön luulisi olevan järkevämpää kaikille kehittyvien talouksien kanssa kuin Yhdysvaltojen hegemonian yksipuolinen tukeminen.

Käyttäjän jallerajala kuva
Jari Rajala

Hollywoodin satavuotinen propaganda on tehnyt tehtävänsä. Tajuntamme elää Hollywoodin viitottamassa ihmeellisessä virtuaalimaailmassa. Emme elä enää siinä todellisuudessa, missä liha ja veri että atomit viellä kuulemma elävät. Good bye loistava tulevaisuus, me uskoimme julkeaan valkoisen miehen propagandaan ;D

Käyttäjän erkkilaitinen kuva
Erkki Laitinen

Yksi lapsellisimpia hokemia on, että me kuulumme länteen. Kyllä näin, mutta vain osittain. Historia kertoo muutakin. Tällä väkisin länteen vääntämisellä on ammuttu omaan jalkaan tarpeettoman paljon monessakin mielessä. Onhan se yksi väline Natoon hivuttamisessa.

Meillä menee huonosti aina samaan aikaan, kun Venäjällä on taloudellisia hankaluuksia. Me emme pärjää kovin hyvin läntisillä markkinoilla. Idässä onnistuu paremmin. Eikö olisi parempi pitää lusikkaa kauniissa kädessä kuin taistella siellä, missä on vain hävittävää.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Oliko Balttian maiden liittäminen Neuvostoliittoon kansainvälisen oikeuden mukaista?

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Ei varmasti ollut. Olen nationalisti tässä suhteessa. Kyllä virolaisilla on oikeus elää omassa kansallisvaltiossaan. Yleensä sen aikaansaamiseen tarvitaan jonkin verran kansainvälisen oikeuden rikkomista.

Mutta samalla periaatteella Krimin venäläisillä on oikeus kuulua omaan kansallisvaltioonsa, jonka osa he ovat olleet pitkän aikaa, kunnes heidät siirrettiin vuonna 1954 NL:n lahjana Ukrainaan. Ukrainan rajat ovat idän puolella väärällä kohtaa, koska siellä on merkittävä venäläinen enemmistö.

Onhan meilläkin raja idässä siirtynyt väärään kohtaan. Epäselvää on, haluaisiko Suomi Karjakan takaisin, vaikka Venäjä tarjoaisi. Käsitykseni on, että vastaan pistettäisiin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Missäkohdin Viron valtio rikkoi kansaianvälisiä sopimuksia palauttaessaan sille kuuluneen itsenäisyytensä takaisin ?

Jukka Laine

Jos suomalaiset johtaisivat Venäjää olisi kansainvälisten lakien mukaan maan luonnonvarat jaettu amerikkalaisille suuryhtiöille, Krimillä olisi amerikkalaisia ydinohjuksia, Venäjä ottaisi vastaan pakolaisia ja osallistuisi yhteisvelkaan ja parhaat palat velkaantuvasta Venäjästä olisi myyty länsimaisille sijoittajille pilkkahintaan. Ja johtavat politiikot sössöttäisivät jostain kansainvälisestä laista ja hokisivat että kun tämä demokratia on tälläistä ja muut tekevät väärin.

Jukka Laine

Venäjä jakaa Euroopan maita ja päättäjiä. Eikä se ole yksin Venäjä.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/08/25/...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset