Antero Ollila Aika on totuuden puolella

Mikä on Brexit-sopimuksen sisältö? Tietääkö kukaan edes jotain?

 Olen juuri seurannut Yle:n iltauutiset, jossa Brexit-sopimuksen ja pääministeri Mayn tilanetta puitiin monelta kantilta. Se tuli selväksi, että sopimus on monen brittipoliitikon mielestä niin huono, että sitä ei pidä hyväksyä. Sen sijaan siitä ei puhuttu halaistua sanaa, että mikä siinä on huonoa. Mutta vastustaa pitää.

Olen yrittänyt löytää Brexit-sopimuksen sisällöstä tietoa Yle:stä, MTV:stä ja googlaamalla. Ei mitään. Jossain arveltiin, että brittien pitää jäädä EU:n tulliunioniin, joka käytännössä tarkoittaa EU:n vapaakauppa-aluetta. Mielestäni tämä on juuri se asia, jonka britit ovat halunneet EU:sta eikä mitään muuta. EU on sanonut, että britit eivät voi ottaa rusinoita pullasta, vaan pitää ottaa koko juttu kuten mukaan lukien ihmisten vapaa liikkuminen, joka on taasen briteille yksi perussyy erota EU:sta.

Koko juttu vaikuttaa minusta erikoiselta hohkaamiselta. Uutisvälineet eivät tiedä sopimuksen sisällöstä mitään, ja näyttää siltä, että brittipoliitikot eivät tiedä yhtään enempää, mutta kovasti pitää vastustaa.

Kun valtamedia ei tiedä tai ei osaa välittää tietoa, niin onko jollakin yhtään enempää tietoa tai edes valistunutta arvausta???

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (56 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Tässä hyvin lyhyesti

https://yle.fi/uutiset/3-10509028

Edit: Siitä oli jossain pidempikin, en valitettavasti enää löydä, mutta tämä ainakin oli:

Britannia ei saanut sopimukseen poikkeusta, joka takaisi sen finanssisektorille vapaan pääsyyn manner-EU:n markkinoille.

PS. Koko sopimus löytyi, tiivistelmä ei.

https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-politic...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Tässä näyte saavutetusta turvallisuusedusta:

Yhdistyneen kuningaskunnan on pantava täytäntöön ydinmateriaalivalvontajärjestelmä. Tätä turvaamisjärjestelmää sovelletaan järjestelmä, joka tarjoaa samanlaista tehokkuutta ja kattavuutta kuin yhteisön yhteisö Yhdistyneen kuningaskunnan alueelle Yhdistyneen kuningaskunnan välisen sopimuksen mukaisesti Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa, Euroopan atomienergiayhteisössä ja kansainvälisessä järjestössä.

Suojatoimenpiteiden soveltamista koskeva Yhdistyneiden Kansakuntien atomienergiajärjestö Ison-Britannian Yhdistyneessä kuningaskunnassa
ja Pohjois-Irlannissa ydinsulkusopimuksen yhteydessä [INFCIRC / 263], sellaisena kuin se on muutettuna.

Tätä jatkuu noin 600 sivua, ei ihme että kukaan ei ole tyytyväinen, ennen lukee vaikka Maija Poppasen takaperin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Suosittelen Kiiskelle luettavaa siitä miten britit purkavat EU:n lainsäädäntöä ja hyväksytyttävät uudet briteille laaditut lait parlamentissa. Niitä on muutama tuhat sivua;)

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Komenttiin 1. Kovin on brittejä ja Brexit-sopimusta nöyryytvä ja arvosteleva juttu, mutta sen tekijä onkin EU-kirjeenvaihtaja. Sopiiko odottaa asiallista kirjoitusta? Tuskin. Koko jutun sisältö on siinä, että britit eivät saa haluamaansa eroa EU:sta, vaan maksut ja kontorolli säilyy EU:lla. Nämä kommentit perustuvat yksinomaan siihen, että tilannetta kuvataan siirtymäajan puitteissa.

Suurin ongelma Brexitissä näyttää olevan Irlannin ja Pohjois-Irlannin raja. Jos se on suurin ongelma, niin käytännössä ei ole mitään ongelmaa. Miten yhden rajan valvonta voi olla ylivoimaista? Valltioiden välisiä tiukkoja rajoja on joka puolella maailmaa, ja niiden yli siirtyy ihmisiä ja tavaroita päivittäin. Tässä asiassa on suhteellisuuden taju medialta kadonnut kokonaan.

Tässä esimerkki Petri Raivion raportin kohdasta: "Kolmanneksi brittien kontrollia omiin asioihinsa heikentää Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajatarkastusten ehkäisemiseksi tehty varajärjestely. Jos muuta ei keksitä, koko Britannia säilyy EU:n kanssa tulliliitossa, jotta kovalta rajalta vältytään. Tulliliiton jäsenenä Britannia joutuisi soveltamaan EU-standardeja ja sääntöjä siirtymäajan jälkeenkin."

Toistan väitteeni, että tulliliitto on ollut se, jonka britit ovat halunneet EU:sta eikä juuri mitään muuta. Se tarkoittaa mm., että brittien pitää noudattaa EU-standardeja, joita he ovat noudattaneet vuosikymmeniä. Mikä ongelma tämä on??

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Mikä on ongelma? Konservatiivien sisällä on viisi eri kuppikuntaa ja työväenpuolueen sisällä saman verran.lisäksitulevat skotit,liberaalidemokraatit ja Pohjois-Irlannin nationalistit.Näistä kovan linjan konservatiivit eivät halua missään nimessä minkäänlaista tulliliittoa ja suurin osa työväenpuolueesta haluaa enemmän kuin nyt tehty luonnos antaa.Sveitsi noudattaa samoja standardeja, mutta ei kuulu tulliliittoon.Jos on sattunut näkemään maanantain rekkajonot Ranskan ja Sveitsin rajalla, niin voi hyvin kuvitella, miltä Doverissa tulee näyttämään.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Höh...

Finanssisektori ei ole rajoja kaivannut tähänkään asti.

Britit antavat vain piupaut tulliliitolle, joka on Mayn esityksessä Bryssel alisteinen.

Huolimatta Nylundin närästävästä mahahappoisesta näkemyksestä, niin brexit tulee toteutumaan aivan varmasti.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Varo Lauri Seija on kovempi luu voitettavaksi verbaalisti, Seija on voittanut Vapaavuoron puolella lähes kaikki Juha Kuikan verbaalikisat suvereenisesti;)

Siellä on sanonta, että Lumikki (Seija) ja seitsemän älykääpiötä...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Nauroin Kiisken kommentille niin että laitoin vain tuoreen kyselyn.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Tuohan käy aivan hurjana tietämättä asiasta juuri yhtään mitään.

Iänikuiset lainaukset The Independentistä ja Guardianista Venäjän trollitehtaan tapaan yksisilmäisesti nähden...

Kyllä minä moisen kestän.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

LOL. Olen selvitellyt kiisken verkostakin, piikit ei tehoa varsinkaan kun toinen oli Financial Times. Guardian taitaa olla sinulle tutumpi.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #14

Aina asian tasalla pääosin Cityn lehtiä lukien.

Hieman enemmän käytännön näköä ja kokemusta Britannian todellisuuteen, kuin Nylundilla.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

No sitten olet varman lukenut tämänkin:

Brexit has already hurt the City of London — here's a shopping list of all the damage so far

https://nordic.businessinsider.com/brexit-damaged-...

Ja tuleehan se brexit briteille kalliiksi muutenkin.

The UK government is spending hundreds of millions of pounds on bureaucrats and lawyers to cope with Brexit

https://nordic.businessinsider.com/may-government-...

UK ports, airports, businesses and trade negotiators ill-prepared for Brexit, say industry and parliamentarians

https://www.sustainweb.org/news/may18_uk_ill_prepa...

- Niin että ei ihme että moni britti haluaisi peruuttaa koko brexitin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #18

Juttuja on monia. Usko sinä vain mihin uskot, mutta tuo linkittely vain mieluisten uutisten suhteen ei ole fiksua, vaan oppimatonta puuhastelua.

Eikö se brexit jatka edelleen kohti toteutumistaan sadoista kommenteistasi huolimatta.

Pohtisit edes yhden kerran, miksi britit tekevät pesäeron Unionin suuntaan ?

Huomenna on taas uusi päivä,

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #20

"sadoista kommenteistasi huolimatta."

Ei se brexit niin paljon kiinnosta että olisin kirjoittanut satoja kommentteja, kunhan jotenkin pysyttelen ajan tasalla.

"Pohtisit edes yhden kerran, miksi britit tekevät pesäeron Unionin suuntaan ?"

Mm. EU-maksujen johdosta, ja halusivat noukkia maahanmuutossa rusinat pullasta, mutta nyt siellä jatkuu hoitaja- ja lääkäripulakin pahempana kuin ennen. Jne.

Ja jos jo nyt on kaaos niin entä sitten jos tulee varsinkin kova brexit, eihän briteillä ole mm. likimainkaan riittävää tullaushenkilöstöäkään, joten rekkajonojakin selvittelevät. - Mistä vienti- ja tuontitullauksen hallitsevia huolintaliikkeitäkin polkaistaan.

= Ei se brexit ole pelkkiä sopimuksia siinä vaiheessa kun se astuu käytäntöön.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Perehtyisit nyt vielä brexitin syihin ja seurauksiin latteusten sijaan.

Lääkäripula ja muuta hölynpölyä...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Iloksesi:

A growing majority of voters would back the UK remaining in the European Union if a fresh referendum was held, a poll suggests.

Support for the UK staying in the bloc was at 54 per cent, according to a YouGov survey carried out after Theresa May‘s withdrawal agreement text was published on Wednesday night.

Almost six in ten (59 per cent) also backed holding a fresh referendum – once “don’t knows” were discounted – the poll, commissioned by the People’s Vote and published in the Evening Standard, found.

If Ms May’s deal is voted down by MPs, that gap widened to 64 per cent to 36 per cent, excluding don’t knows.

Ja katsotaan nyt sekin pysyykö May pallillaan.

https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/bre...

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Frankfurt kiittää, Pariisikin.

Frankfurt is leading city for banks moving ahead of Brexit

Over the last twelve months, 10 foreign banks have chosen to move operations and staff from London to Frankfurt, lifting the city’s total tally of “Brexit banks” to 25, according to a new survey by state-owned Frankfurt-based lender Helaba. Among the lenders are Goldman Sachs, Citi, JPMorgan and Barclays.

The French capital attracted seven banks over the period, lifting the total number of foreign lenders that have moved to Paris to eight, while Luxemburg, Dublin and Amsterdam attracted 15 lenders between them.

https://www.ft.com/content/7c500690-bfd4-11e8-8d55...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Brexitin toteutuessa on Lontoon finanssipiirin yli 700.000 työntekijästä siirtymässä Saksaan, Ranskaan ja Irlantiin asiantuntijatarvioiden mukaan muutamia satoja työntekijöitä uudelleen järjestelyjen myötä.

Nylund näkee tämän Cityn loppuna, mutta omapa on syynsä, jos ei erota varpaita sorkista.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #13

Tsemppaa, olet sinä enemmänkin osannut haukkua, onko veto lopussa?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

Jos nyt pysyisit edes asiassa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #17
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #16

En hauku, mutta jos kuitenkin jaksaisit perehtyä asiaan syvällisemmin.

Tätä brexitin syiden pohdiskelua en ole Nylundilta havainnut prosessin koko aikana.

Kommentointi on aina luokkaa: Jos et Unionia kunnioita, mörökölli sinut vie - ilman vaihtoehtoja.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #21

Miksi niitä syitä enää pitäisi pohdiskella, esitettiinhän niitä jo heti alkuvaiheessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #24

Mitä syitä ?

Brittien turhautumista Saksa - Ranska hegemoniaan EU: n päätännässä rahoittajan ominaisuudessa vai ... ?

Taidat olla täysin ulalla brittien ajatusmaailman ymmärryksessä ?

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #13

Ihan paikan päältä voin kertoa, että jo nyt Dubliniin on siirtynyt enemmän kuin muutamia satoja työntekijöitä.

Kaikilla pankeilla on omat suunnitelmansa siirtymisistä. Pankeilla ei ole isänmaata. Eikä mitään syytä olla nimenomaan Lontoossa.

Jo nyt "uusi City", Canary Warf, on lakannut kasvamasta ja asuntojen hinnat alueella laskeneet jyrkästi sekä myyntiajat pitentyneet.

Yhtään uutta pankkirakennusta ei ole aloitettu, vaikka aikaisemmin niitä aloitettiin useampia vuodessa.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #25
Käyttäjän ToniPihkola kuva
Toni Pihkola

Brexit tulee kyllä toteutumaan tavalla tai toisella siitä ei ole epäilystäkään, vaikka osa uskoo/toivoo, että näin ei kävisi. Syy on ihan yksinkertainen. Britannian mukana roikkuminen hidastaisi EU integraatiota. Kun nyt on väläytelty Merkelin ja Macronin taholta asti EU:n yhteistä armeijaa, kukin voi miettiä, että olisiko se helpompi toteuttaa Britannian mukana- vai ulkona ollessa. Ei EU federalistit halua heitä enää mukaan. Kyse on vain siitä, että halutaan tehdä Britanniasta esimerkki muille jäsenmaille.

Tässä on sellainen outo dilemma, että monet EU-skeptiset ovat kovin onnellisia Britannian erosta, mutta todellisuudessa se vain kiihdyttää liittovaltiokehitystä, kun yksi iso jarru on poissa. Oliko se sitten kuitenkaan sellainen asia mitä kannatti hurrata?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Liittovaltion vastustus eri EU maissa lisääntyy sitä mukaa mitä enemmän integraatio lisääntyy. Merkelin poistuminen kuvioista on iso tappio liittovaltion kannattajille ja Macronilla on isoa vain puheet.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Tulliliitto ei ole tulliliitto ilman yhteisiä sopimuksia tulleista ulkopuolisiin nähden.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Yksinkertaisimmillaan kyse on brittien itsemääräämisoikeudesta, kaikki muu turhaa lässytystä. EU haluaa näyttää ettei tästä kerhosta helpolla erota.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Mutta nyt on Eu-sovietkumilla väärä vastus.

Käyttäjän aveollila kuva
Antero Ollila

Yleiskommentti tähän mennessä saamistani kommenteista. En ole saanut yhtään enempää tietoa sopimuksen sisällöstä kuin minulla oli ennen blogikirjoitustani. Viite yli 500 sivuiseen EU-lakitekstiin ei auta asiassa. Jos kukaan ei pysty asia supistamaan edes yhdelle sivulle, niin sitten asia on kuin Suomen sote: Kukaan ei vieläkään pysty kuvaamaan asiaa yhdelle sivulle.

Mutta kuten valtamediassakin, niin useimpien mielestä Brexit-sopimus on tosi surkea briteille, mutta kukaan ei pysty kuvaamaan, mikä siinä on niin surkeaa. Mutta ehkä suuri siksi epämääräisestä asiasta on helppo heittää kommenttia suuntaan jos toiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kaikenlaista on uutisoitu brexitiin liittyen. Nyt näyttäisi siltä, että brittien tavoitteena on päästä eroon tulliliitosta.

Aiemmin uutisoitiin näkyvästi pankkien siirtyvän Lontoosta Dubliniin, Pariisiin ja Frankfurtiin. Sittemmin on käynyt ilmi, että kyse on vain muutamista sadoista työpaikoista. Tämä ei sinänsä ole paljon ottaen huomioon, että Lontoon kansainvälisessä finanssikeskuksessa työskentelee nykyisin yli 700.000 alan ammattilaista.

Kaupan puolella en ikinä usko, etteivätkö sisämarkkinat haluaisi edelleen käydä kauppaa Britannian kanssa brexitin jälkeenkin.

Näkyvin syy on kai se, että britit kyllästyivät Brysselin ylivaltaan, jota suurin osin johdetaan Saksan ja Ranskan tahoilta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen

Sinulla on ihan väärä kuva Lontoosta finanssikeskuksena. Yleisesti täällä lasketaan kansainvälisessä toiminnassa mukana olevia olevan noin 200 000 henkilöä.

Lontoon Citynkin osalta se varsinainen työllistävä backarityö tehdään enenevissä määrin halpatyövoiman maissa, kuten Intiassa.

Ei näissä finanssikeskuksen toimistoissa näy myöskään asiakkaita. Aktiot hoidetaan pääasiassa sähköisten toimeksiantojen kautta.

Yllä olevasta johtuen finanssilaitoksen on helppo ja nopea siirtyä sinne, missä toiminta on edullista ja luotettavaa.

Kyllä pankit koko ajan värjäävät omista joukoista henkilöitä siirtymään EU- alueella oleviin tai perustettaviin konttoreihin. Se ei vaan vielä näy ulospäin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #39

"Kyllä pankit koko ajan värjäävät omista joukoista henkilöitä siirtymään EU- alueella oleviin tai perustettaviin konttoreihin."

Varmaankin odottamaan euron piristymistä kun Italia ilmoittaa ettei maksa 2000 miljardin velkojaan. EKP odottaa lähinnä yhteisvaluutan lopettamisilmoitusta.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #41

Makkonen ei ymmärrä, että nämä varainhoitajat, sijoituspankkiirit tms. investorit ovat niitä, jotka voittavat talouskriisissä.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #43

Takanen nyt ei varmasti ymmärrä mitä Makkonen ymmärtää.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #45
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #50

Takasella ei ilmiselvästi ole käsitystä siitä, mitkä ovat Italian velkojen vastuut ja minne ?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #39

Jos nyt kaivaisit yhdenkin liitteen väitteesi tueksi, jossa todetaan työpaikkojen vähentyneen 11 / 2018 mennessä merkittävästi Lontoon pankkisektorilla, niin väitteelläsi olisi jotakin perääkin.

Lontoon pankkikeskuksissa Cityssä ja Canary Warfilla työskentelee yhteensä yli 700.000 työntekijää.

https://www.express.co.uk/news/uk/904427/Brexit-jo...

https://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/b...

https://www.businessinsider.com/london-has-more-fi...

Finanssiteollisuudessa on paljon muitakin työpaikkoja, kuten viimeinen liite antaa Business Insaiderissa ymmärtää.

Käyttäjän velitakanen kuva
Veli Takanen Vastaus kommenttiin #49

Sinun kanssasi hakkaa päätä seinää. Voin yhtyä, että Cityssä ja Canary Warfissa on yhteensä tuo 700 000 työpaikkaa. Siihen on laskettu kaikki kadunlakaisijasta pormestariin. Ihan Virallisesti Finanssisektorin työpaikkoja on vain 200 000.

City on itse asiassa vähän Kuopion toria isompi alue. Parvekkeeltani näkyvä Canary Warf on vähän suurempi alue. Jos noille alueille tulisi 700000 finanssityöntekijää ja pari miljoonaa muuta työntekijää, olisivat viimeiset töissä ehkä illalla.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #52

https://www.businessinsider.com/london-has-more-fi...

"Londons financial sector now has more employees than ever before"

Ikävä kyllä, finanssimaailma on jotakin muutakin, kuin pankkiiritoimintaa. Lontoossa toimii 252 kansainvälista merkittävää pankkia ja sen lisäksi valtava määrä muuta finanssimaailmaan liittyvää toimintaa.

Vuoden 2015 lukuja Business Insiderista:

Insurance 81.700
Legal services 108.900
Accounting and management consultancy 260.500
Fund management 31.200
Market infastructure and other financian services 103.700
Banking 143.600

Total 729.600

Tähän ei liity yhtään se, mitä ikkunoista näkyisi.

Voisit nyt linkata niitä uutisia, joiden mukaan työpaikkoja olisi siitynyt Lontoosta muualle merkittäviä määria 11 / 2018 mennessä, kun nyt aiemmin näin väitit ?

Kuopion torin kokoinen paikka ? Lontoon City on kooltaan 2,6 neliökilometriä ja sitä kutsutaankin usein nimellä The Square Mile, eli jonkin verran isompi alue tässä on kyseessä kuin Kuopion tori.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"En ole saanut yhtään enempää tietoa sopimuksen sisällöstä kuin minulla oli ennen blogikirjoitustani. Viite yli 500 sivuiseen EU-lakitekstiin ei auta asiassa."

Valitan, yritin hakea mutta ei löytynyt muuta, eikä näköjään kukaan muukaan ole löytänyt.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Täytyy ottaa huomioon kenen intresseistä yleensä uutisoidaan, luodaan artikkeleita jne.

Väitteet briteille käyvän huonosti eron johdosta, olen samaa mieltä. Kun tiedämme talouden dynamiikan "toisen epäonni on toisen onni" pätee tässäkin ja pitkällä aikajänteellä se ei ole pysyvä olotila Briteille.

Britit pystyvät itse vaikuttaa vero-ja talouspolitiikkaansa, kansainvälilisillä sopimuksilla ja luomalla merkittävän kilpailuedun EU maihin nähden. Jos eron jälkeen yritysmaailma pakenee briteistä, se kääntyy palaavaksi jossain vaiheessa. Brittien etuna on Globaalimarkkina alue.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Jotkut tuntuu saavan pienen orgasmin siitä, että britit lähtevät EU:sta :)

No fetissinsä kullakin.

Käyttäjän beige03 kuva
Risto Laine

Jotkut viisaat ovat sanoneet nyky open bordes and globalism kehityksestä: "tämä ymmärretään vasta silloin, kun aletaan hallita yksilöä ja taloutta".

Jos mr Ritala elää vielä pitkään, tulet itse ymmärtämään mitä tulit kannattaneeksi. Ainakin nuoret tulevat näkemään sen muutoksen, nyt näyttää hyvälle ja kivalle. Mutta...

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Mää mitään kannata sen kummemmin, me ollaan äänestetty, että ollaan EU:ssa, joten siellä ollaan.

Kansalaiset ja yritykset Suomessa halauavat edelleen olla EU:ssa, ei mulla ole mitään intohimoja asiaa kohtaan, demokratiassa mennään näin.

Ei mulla oo mitään ihmeellisiä patoutumia koko asiaa kohtaan, joillain tuntuu kovasti olevan :)

Mä pärjään kyllä vaikka ei kuuluttais EU:hun, mutta mun mielestä nyt on ihan hyvä.

Mua kiinnostaa paljon enemmän nää kotimaan politiikan ympyrät.

Eipä se näytä ihan läpihuutojuttu olevan briteillekään tuo lähteminen :)

Nikolai Holopainen

Lee Rotherham on kahlannut tekstin läpi:" Taken together, this is, I’m afraid, a bad deal."

https://brexitcentral.com/nasty-surprises-smallpri...

Nikolai Holopainen

Vetäytymissopimuksessa on kysymys Maratonjuoksun alkumetreistä.

https://theconversation.com/brexit-draft-withdrawa...

Käyttäjän KH kuva
Kalevi Härkönen

Briteissä ollaan ihmeissään, että eikö yhteistyön eduista saadakaan enää nauttia kun yhteistyöstä luovutaan.

Toivottavasti ihmiset tästä oppivat näkemään, millaiseen sotkuun populistien lupausten uskominen johtaa.

Järkevässä maailmassa oltaisiin ensin neuvoteltu erosopimuksen avainkohdat ja vasta sen jälkeen järjestetty kansanäänestys.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Joka tapauksessa tässä prosessissa kärsijän asemaan jää tavallinen brittikansalainen.

Kävi sitten niin tai näin.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

No niin, tästä sen sopimuksen sisältöä voi kohdittain klikkailla, toivottavasti kelpaa.

https://news.sky.com/story/draft-brexit-agreement-...

Nikolai Holopainen

Vai onko tarkoitus Bryssiä koko sopimus? Eliitti laittoi Mayn sabotoimaan eroprosessin. Tehtävä suoritettu.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/5veY2xk8pAs...

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Politicossa on kirjoitus 10 kohdan osalta; brexitsopimuksen kirjaus ja tarkoitus.

Here’s what the deal says — and what it means — in 10 key areas.
Esitetty sopimuksesta lainaus ja kerrottu mitä se tarkoittaa.

https://www.politico.eu/article/10-things-you-need...

Lisään vielä Zeit Onlinen kirjoituksesta (saksaksi);
"Mehr ist kaum möglich
Drittens hält die britische Premierministerin – im Gegensatz zu all ihren Kritikerinnen und Kritikern – ein 580 Seiten starkes Vertragswerk in der Hand: Großbritannien wird die EU-Zollunion demnach langfristig verlassen, wird formal den EU-Binnenmarkt aufgeben, braucht die EU-Freizügigkeit der Arbeitskräfte nicht einhalten, ist nicht mehr dem direkten Diktat des EuGH unterworfen, wird die EU-Fischereipolitik und EU-Agrarpolitik verlassen und eine grüne Grenze in Irland ist sicher. May garantiert mit dem Entwurf sogar einen reibungslosen, grenzüberschreitenden Handel und Geschäfte für die Londoner City. Der Vertrag erhält zudem die Rechte der britischen Bürger in der EU, auf Dauer wird Großbritannien auch weniger an die EU zahlen müssen. Das Land wird – wenn auch eingeschränkt – eigene Handelsverträge abschließen können. Mehr ist, wenn man einen wirtschaftlich machbaren Brexit erreichen will, schwer möglich."

https://www.zeit.de/politik/ausland/2018-11/theres...

Toisin siis kuin kriitikot näkevät, niin lehden kirjoituksen kirjoittaja näkee positiivisuutta Mayn tapaan brexitsopimuksessa brittien kannalta katsottuna.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Enää pitäisi vakuuttaa britit tuosta saksalaisen näkemyksestä, heillä kun näkyy olevan mielipiteenä että ei tullut takkia, tulikin kukkaro jos sitäkään.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kyseessä näyttää olevan irtisanomissopimus jota jatkokäsittelemään siirtymisajan jälkeiseen aikaan koskeviin neuvotteluihin perustetaan 25 henkilön sekakomitea. Irstisanomissopimukseen sisältyvästä Pohjois-Irlannin ja Iso-Britannian välisen tullirajakiistan selvittäminen lienee se tärkein seikka, josta riippuu sitten monet muut avoimet lopullisesti ratkaisemattomat kysymykset pitkälti EU:n neuvottelijoiden asettamina vaatimuksina tässä vaiheessa.

Tosin vaikeaa voi olla neuvotteluissa jatkossakin, vaikka P-Irlannin rajakysymys saataisiin ratkaistuksi. Saksalla taitaa kuitenkin olla jatkossa siirtymisajanneuvotteluissa painava sana, kuten myös Ranskalla, joiden kummankin maan viennillä on suuri merkitys.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset